Епреціс для лікування телязіозу у ВРХ

Нещодавні дослідження в Румунії показали, що ін’єкційний еприномектин (Епреціс) ефективний для лікування телязіозу у ВРХ

У великої рогатої худоби гельмінти найчастіше виявляються в шлунково-кишковому тракті або в легенях. Однак, нематода Thelazia rhodesi – це паразит, що передається мухами, може бути виявлена ​​в очах корів. Клінічне зараження телязіозом може викликати хронічний кон’юнктивіт, сльозотечу, помутніння рогівки, світлобоязнь та кератит, також може проходити і безсимптомно.

Одним із терапевтичних заходів є механічне видалення паразитів, але цей метод дуже трудомісткий; дана інвазивна процедура вимагає обмеження тварини в рухах і часто місцевої або загальної анестезії. Відомо, що викоритання протигельмінтних препаратів, таких як івермектин, ефективне проти цього паразита, проте у багатьох країнах заборонено використовувати дану діючу речовину для лактуючих тварин, молоко яких використовується для споживання людям.  

У нещодавній публікації (Deak et al., Румунія 2021) ін’єкційний еприномектин (Епреціс 20 мг / мл, Сева Санте Анімаль) був успішно застосований для лікування лактуючих молочих корів, інфікованих телязіозом. П'ятнадцять з шістнадцяти корів мали паразитів в очах з різним рівнем запалення. Через двадцять чотири дні після лікування у жодної корови не було виявлено ні паразитів ні запалення в очах.

Ін'єкційний еприномектин виявився дуже ефективним проти цього паразита, дозволяючи лікувати хворобу очей безкаренційно на лактуючих тваринах.

Згідно з цим дослідженням, Епреціс можна розглядати для лікування телязіозу, як альтернативу механічному видаленню гельмінтів, що сприяє добробуту та здоров'ю тварин.

Джерело: Deak, G. et al. Thelazia rhodesi на молочній фермі в Румунії та успішне лікування з використанням еприномектину.

Parasitology International, (том 80), лютий 2021, 102183. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1383576920301331?via%3Dihub

 

Вверх