США запаслись вакциною проти пташиного грипу, щоб попередити можливі спалахи захворювання цієї осені

Рішення було прийнято після довготривалих консультацій з експертами, внаслідок руйнівних спалахів захворювання по всій країні від початку 2015 року.

Служба здоров'я тварин і рослин при Міністерстві сільського господарства США (USDA / APHIS) оголосила рішення запастись декількома сотнями мільйонів доз вакцин проти пташиного грипу (АІ), однією з двох обраних вакцин стала вакцина компанії Сева - Vectormune® AI, внаслідок знищення майже 50 млн голів домашньої птиці від початку цього року, через спалахи, що виникли  на території 15 штатів. [1]

Цього року епізоотична ситуація в США щодо високопатогенного пташиного грипу була чи не найгіршою в історії, і, не зважаючи на контрольованість ситуації, існує ризик спалахів захворювання цієї осені. Велика кількість вибракованої птиці, збитки від яких, за даними Міністерства сільського господарства США, сягають понад 500 млн $, представляє реальну проблему через пошук достатніх місць для захоронення величезного обсягу заражених туш, представляючи додаткові питання в роботі з місцевими громадами.

Д-р Марк Девідсон,  заступник керівника Національних експортно-імпортних послуг в Міністерстві сільського господарства США нещодавно заявив на світовому з'їзді птахівників, що: "Ми зробили величезні зусилля, щоб підготуватися до цієї осені, на той випадок,  якщо виникнуть нові спалахи пташиного грипу, оскільки перелітні птахи повертаються з півночі. "Також він додав," Ми будемо готові до вакцинації, якщо це буде необхідно ".

Д-р Яннік Гардін, директор з відділу Науки та інновацій в компанії Сева, однією з двох компаній з якими було укладено контракт по забезпеченню вакцинами проти пташиного грипу, заявив, що: "Багато виникло навколо контролю пташиного грипу. Країни, які вирішили вакцинувати свою птицю, розглядатися як "погані ", тому що вони показували всім, що у них існує проблема із даним захворюванням. Це вже не доречно, хоча, слід враховувати мінливий характер вірусу грипу, який в даний час в змозі вижити протягом тривалого часу в організмі дичини (перелітних птахів). Ці птахи швидко пересуваються на величезні відстані і постійно змішуються з іншими птахами, що означає, що епізоотії набувають непередбачуваного характеру й можуть спалахнути в багатьох областях по всьому світу, і більше не залишаються виключно місцевими ендеміями. Жодна країна не може розглядатися як безпечною, тому повинні бути реалізовані профілактичні програми в галузі охорони здоров'я, такі як програми вакцинації."

Пташиний грип різко змінився за останні кілька років. На сьогоднішній день за повідомленням Міжнародного епізоотичного бюро (МЕБ) [2], в 2015 році було виявлено 357 окремих спалахів пташиного грипу, дана кількість є приголомшливою, це на 147% більше у порівнянні із 2014 роком. Близько 31 країни повідомили про спалахи пташиного грипу від початку 2015 року.

У той час як Служба здоров'я тварин і рослин при Міністерстві сільського господарства США не схвалює використання вакцинації птиці проти пташиного грипу, дана новина про створення запасів вакцини свідчить про те, Служба готується до того, що вакцину можна буде використати у разі потреби, для попередження майбутніх спалахів.

[1] - інформаційний сайт USDA , http://tinyurl.com/l75hk53
[2] - дані МЕБу, http://www.oie.int/en/animal-health-in-the-world/update-on-avian-influenza/2015/

>> Завантажити статтю в форматі Pdf:

>> Завантажити брошуру про Вектормун АІ:

Вверх